Jubileumskyckling

4 portioner
ca 600 g kycklingfile
eller kycklinglårfile
2 dl Grådö grädde
1 dl Grådö Creme Fraiché
1-2 msk kycklingfond
125 g riven Grådö Jubileumsost
1 tsk Dijonsenap
2 msk torkad Dragon
coctailtomater
svartpeppar
örtsalt
Grådö smör till stekning

Tillagning:
Sätt ugnen på 200 g
Skär upp kycklingen i större bitar. Bryn bitarna i smör. Krydda med örtsalt och lägg upp i en ugnsfast form.
Blanda ihop övriga ingredienser utom tomaterna i en bunke. Häll blandningen över kycklingen. Dela tomaterna på hälften och lägg i formen.
Ställ in i ugnen och låt gratineras i cirka 30-40 minuter tills allt har fått en vacker färg och kycklingen är helt tillagad.

Smörstekt torskrygg, stuvad sparrispotatis

4 portioner
1kg sparrispotatis
4 dl Grådö grädde
1 grönsaksbuljongtärning
50 g färsk bladspenat
1 näve färsk bladpersilja hackad
Saften från 1 citronklyfta
lite riven muskot
2 msk mjöl
1-2 tsk örtsalt
svartpeppar från kvarn
en klick Grådö smör

750 g Torskrygg
1/2 dl mjöl
salt och svartpeppar och 1 stor klick Grådö smör

Tillagning
Skala och koka potatisen, smält smör i en kastrull och rör ner mjöl, häll på grädde och låt koka ihop med det andra, utom persiljan som tillsätts i slutet.
Salta och peppra fisken, vänd i mjöl, stek den gyllene i mycket smör och ös under tiden. Blanda den kokta potatisen med stuvningen. Servera ned citron, broccoli eller vad du gillar.

Grillost våffla

4 portioner
2 paket Grådö grillost
potatismjöl
smör till gräddning

Tillagning:
Riv osten grovt och pudra över lite potatismjöl och vänd runt. Smörj in våffeljärnet med rikligt med smör innan du gräddar. Fördela ca 1/4 av osten till en våffla. Grädda till den blivit gyllenbrun och frasig. Toppa med vad du tycker är gott t.ex. räkor, Crème Fraiche med pepparrot och dill.

Skaldjurspasta

4 portioner
1 kg frysta räkor med skal
3 klyftor vitlök
1 klick Grådö smör
Salt &svartpeppar
2 Charlottenlökar
1 pkt soltorkade tomater
100g tinad bladspenat eller färsk
2 msk vetemjöl
5 dl Grådö grädde
1 tärning grönsaksbuljong
1/2 citron
2 dl riven Grådö Jubileumsost eller Grådö Specialost

Tillagning:
Tina en påse räkor, skala. Hacka vitlök och charlottenlök, strimla soltorkade tomaterna och tillsätt tillsammans med spenaten, salt och svartpeppar. Fräs allt i smör en stund. Strö över mjöl och tillsätt grädde, buljong
tärning citron och riven ost. Smaka av med svartpeppar. Tillsätt räkorna sist så att dom bara blir varma. Servera med pasta och en sallad.

Pastagratäng

Okokt pasta till 4 personer
En näve färsk spenat ( går även med fryst tinad)
400 g tärnad kassler
4 dl mjölk i valfri fetthalt, kanske gräddmjölk
4 ägg
Krydda med salt, svartpeppar och lite riven muskot
Skivade tomater
1 msk torkad oregano( eller salvia)
1 dl riven ost
Sätt ugnen på 225 grader
Koka pastan, ett par minuter kortare än vad som står på paketet.
Blanda pastan med kassler och spenat i en smord form. Vispa ihop ägg, mjölk, salt, peppar och muskot och häll i formen. Lägg på skivade tomater, oregano och riven jubileumsost. Ställ i ugnen till äggstanningen stelnat. Det tar ca 30-40 min.

Sandefjordssås till fisk

4 portioner
1 dl Grådö grädde
1 dl Grådö Creme Fraiche
100 g Grådö smör
0,5 citron
50 g forellrom
( dill, gräslök)

Koka upp grädde och Creme Fraiche , mixa i smör. Smaka av med salt, zest och saft från citronen samt hackad dill och/eller gräslök. Vänd i forellrommen vid servering.
Underbar sås till stekt fisk.

laxsoppa

Snabblagad god lax soppa. Till ca 4 portioner
400g Laxfiléer, 200 g potatis, 5 dl fiskbuljong, 2-3 dl grädde, lite färsk spenat, hackad dill och ev. gräslök.
Skala och dela potatisen mindre bitar, koka upp buljongen och lägg i potatisen som får koka ca 10 minuter. Tärna laxen, salta och lägg i den och det övriga och koka några minuter. Smaka av med salt och peppar. Ett gott bröd med Grådö bre till.

kaneläpplen

När man blir sugen på nåt gott till kaffet
Skala och skär bort kärnhusen ur 2-3 äpplen. Skär dom mitt itu. Doppa dom i en blandning av strösocker och kanel. Ta 1 platta fryst upptinad smördeg eller färsk. Kavla ut till dubbel storlek (fryst). Skär remsor av smördegen och vira runt äppelbitarna. Strö på lite socker/kanel blandning även ovanpå. Vispa ett ägg och pensla. Grädda i 200 grader i ca 20 minuter. Ät dom lite varma med vispad grädde till. Snabbt och så gott.

semmelkladdkaka

150 g Grådö smör, 100 g mandelmassa, 2 tsk kardemummakärnor, 2,5 dl strösocker och 3 ägg, 2,5 dl vetemjöl, 2 tsk vaniljsocker och 1 krm salt.
Topping: 2 dl vispad Grådö grädde, florsocker och 75-100g flagad rostad mandel.
Ugnstemperatur 175 grader.
Smörj formen och ha i ströbröd.
Smält smör och riv mandelmassan i en skål, mortla kardemummakärnorna och blanda med mandelsmassan och smöret. Vänd sedan ner resten av ingredienserna och rör till allt blandat sig. Häll över smeten i formen och ställ in i mitten av ugnen i cirka 18- 22 minuter.
Låt svalna innan servering. Vispa grädden och bred över kakan, pudra över florsocker, strö över den rostade mandeln. Njut